Vechiul Pori si Panteleimonas

Va invitam sa vizitati satele vechi din imediata apropiere a statiunii Nei Pori - vechiul Panteleimonas - Palaios PanteleimonasΠαλαιός Παντελεήμονας) la 12Km de hotelul nostru si vechiul Pori -  Palioi Poroi (Παλιοί Πόροι) la 6Km, fiecare avand farmecul sau aparte:

Palaios Panteleimonas 

Cercetarile arheologice au evidentiat faptul ca localitatea Palaios Panteleimonas a fost infiintata la sfarsitul secolului 14. Astazi este un sat uimitor, aproape in totalitate restaurat, aflat pe serpentinele Kato Olympus, la o altitudine de 700m cu o vedere unica si impresionanta la golful Thermaikos, coasta de sud a regiunii Pieria si a cetatii Platamonas. Designul arhitectural uniform a fost pastrat cu strictete,  lucru evident la cladirile din localitate, ceea ce il face diferit fata de alte sate vechi. Biserica veche din localitate - Agios Panteleimonas - vegheaza piata centrala din localitate, impreuna cu copacii vechi de sute de ani, scoala veche si cateva taverne traditionale.

Satul cat si zona inconjuratoare este plina de vegetatie, de la castani si fagi pana la arbusti de diverse feluri, flora si fauna din Kato Olympus fiind foarte bogata. Zona este ideala pentru plimbari in natura, parasutism, paragliding, ciclism montan si 4x4. In localitate veti gasi o multitudine de pensiuni ce ofera cazare si foarte multe taverne ce ofera meniuri si bauturi traditionale grecesti si locale olimpiene.

Palaios Panteleimonas se afla la 6Km de localitatea si plaja din Panteleimonas si la 12Km de Neoi Poroi. Pe perioada verii puteti merge la festivalul Olympus ce se desfasoara anual in cetatea Platamonas. Puteti ajunge la Palaios Panteleimonas direct din drumul national E75 (la intersectia catre Panteleimonas si Platamonas) si din gara Neoi Poroi.

PALAIOI POROI

La poalele versantului sudic al muntelui Olimp, la o altitudine de 600m se afla Palaioi Poroi, un sat traditional cu case din piatra construite in secolele 17 si 18, alaturi de biserica bizantina Agios Georgios in piata centrala, pavata cu piatra. Deasupra satului este minunata padure plina de vietuitoare, cu o mare diversitate de flora si fauna, ideala pentru plimbari de dupa o vizita la tavernele locale. In imediata apropiere puteti gasi inca doua biserici ce merita vizita Dvs., Agioi Apostoloi si Zoodochos Pigi.

Palaioi Poroi se afla la 45Km de Katerini, iar accesul se face din drumul national E75 (intersectia Platamonas).

No Comments Yet.

Leave a comment