Vizita la Platamonas

Grecia oferă vizitatorilor nu numai fascinante plaje cu nisip alb, croaziere cu ape turcoaz pe trei mari (Marea Egee, Marea Mediterană și Ioniană), bucătăria mediteraneană gustoasă, dar și multe alte atracții, printre care: castele, munți, adăposturi ale zeilor, mănăstiri și parcuri acvatice .

Un punct de reper important al Greciei este mica statiune Platamonas (2.000 de locuitori), situata pe coasta Mării Egee, la 25 km de Muntele Olympus, la sud-est de aceasta, si la doar 3Km de Nei Pori.

Stațiunea, al cărui nume înseamnă "plaja lungă", este considerată una dintre cele mai importante destinații turistice din Pieria, cu servicii accesibile, de calitate, și datorită locației sale, fiind aproape de orașele Katerini și Larissa la 38 și 49 km respectiv.

Complexul vă întâmpină cu numeroase restaurante și cafenele, dar se distinge prin faimosul castel bizantin, construit în secolul al X-lea, între 1204 și 1222, locul unde, potrivit surselor istorice timpurii, este orașul antic Heraklion.

Un loc celebru pentru orașul Platamonas este castelul asezat într-o poziție strategică foarte ridicata, oferind vizibilitate atat pe mare cat si spre Valea Tembi (Tempe), prin care drumul principal duce de la Macedonia spre Thessaly și spre sudul Greciei.

Cea mai mare parte a castelului Platamonas a fost construită de regele francez din Salonic, Boniface de Momferatikos, în 1205, pe un castel bizantin preexistent, evidențiat de părți ale zidurilor care datează din secolul al VI-lea, al IX-lea și al zecelea.

Castelul este menționat pentru prima dată în textele datând din secolul al XIII-lea, când conducătorii francezi din Salonic au făcut reparații extinse în zidurile sale de apărare. Au fost făcute renovări ale castelului și de catre conducătorii bizantini ai secolului al XIV-lea și de catre venețieni în secolul al XV-lea.

După căderea Constantinopolului, după cea de-a patra cruciadă din 1204, Momferatikos Boniface, care a capturat Thessalia, a dat castelul regelui Roland PISKE. El i-a dat forma pe care o vedem azi. La scurt timp după aceea, castelul-cetate a fost preluat de către bizantini, iar apoi de turci în 1470, care l-au reparat și l-au fortificat. Castelul din Platamonas a jucat un rol important în timpul ocupației turce, mai ales în secolele al XVIII-lea și al XlX-lea. Dovezile arheologice arată, de asemenea, că a fost folosită de creștini, dar utilizarea a fost redusă în timpul ciumei din secolul al XIX-lea, care a zdrobit Europa. De atunci, castelul este locuit.

În prezent, Castelul Platamonas este locul în care în fiecare vară se organizează o parte dintr-o serie de evenimente culturale și artistice ale Festivalului Olimpic: teatru, concerte, expoziții, târguri și alte activități în domeniul artelor vizuale.

Castelul poate fi vizitat pe tot parcursul anului, biletul de intrare costând 2 €.

Odata ajunsi in zona stațiunii Platamonas va recomandam sa vizitati si leaganul zeilor - muntele Olimp si Parcul Național Olimp.

No Comments Yet.

Leave a comment